Після видалення зуба в порожній лунці, що утворилася, повинен з'явитися згусток крові. Він є запорукою безболісного, успішного та швидкого загоєння. Ось чому вкрай важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікарів-стоматологів і не допустити випадання цього згустку з лунки. Ми рекомендуємо виконувати наступні рекомендації після видалення зуба.

Їжа після видалення зуба

Важливе питання – якщо видалили зуб, коли можна їсти? Ми рекомендуємо вживати їжу не раніше, ніж через 2-3 години після того, як відновиться чутливість оперованої ділянки. Обов'язково при жуванні будьте обережні, шкодуйте рану. Цього дня краще не палити, не вживати алкогольних напоїв чи кави.

Біль

Цілком можливо, що ви відчуєте болючі відчуття після того, як пройде дія анестезії. У цьому випадку стоматолог порекомендує вам спеціальні болезаспокійливі лікарські засоби, а також холодні компреси (інтервали між компресами 20 хв.).

Полоскання

Часті полоскання ротової порожнини шкідливі для рани. Полощіть рота лише після їжі.

Антибіотики

Після видалення зуба в окремих випадках може знадобитися прийом антибіотиків. Вони призначаються виключно вашим стоматологом, самостійно приймати їх не слід. Зазвичай, антибіотики застосовуються, якщо зуб був видалений при сильному запаленні, і коли існує ризик розвитку ускладнень.

Післяопераційна кровотеча

Якщо після видалення зуба у вас почнеться кровотеча, слід прикласти холод до зовнішньої поверхні щоки, а стерильний тампон на рану. Далі прикусіть його в такий спосіб, щоб тампон тиснув на лунку. Якщо кровотеча не вдасться зупинити протягом 1-2 годин, негайно зверніться до лікаря. Полоскати рот категорично забороняється.

Якщо у вас підвищений тиск

Якщо у вас гіпертонія, повідомте про це вашого стоматолога. Він порекомендує регулярно вимірювати тиск та при його підвищенні приймати відповідний препарат. В іншому випадку можливий ризик розвитку кровотечі, або утворення гематоми. Такі наслідки можуть призвести до запаморочення та слабкості, або навіть до нагноєння, з подальшим розтином.

Набряки

Область рани слід охолоджувати від 2 до 3 годин. Через кожні 15 хвилин слід робити перерву на 5 хвилин і знову накладати холод. У разі набряків дві доби не можна застосовувати теплі компреси.

Тампон

Рана має бути закрита тампоном. Тримайте його протягом 5-10 хвилин. У жодному разі не вживайте грубу або гарячу їжу, не жуйте з того боку, де був видалений зуб, і не чіпайте рани. Цього дня заборонено будь-які фізичні навантаження, гарячий душ або лазня.

Шановні пацієнти, ми пропонуємо Вашій увазі цю інформацію та сподіваємось, що вона допоможе Вам.